Θυμάστε την εποχή που η καινοτομία περιοριζόταν στην Έρευνα και Ανάπτυξη; Πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σήμερα, η συνεχής καινοτομία είναι μέρος του DNA της Sanofi και εκτείνεται οριζόντια και κάθετα σε κάθε δραστηριότητά μας, από την πρόσληψη εργαζομένων και τη συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας, μέχρι την ανακάλυψη θεραπευτικών λύσεων.    

Το κλειδί είναι η ανοικτή καινοτομία, μια 360° νοοτροπία  που περιλαμβάνει κοινοπραξίες και συνεργασίες με εταίρους στον τομέα της Υγείας, πανεπιστημιακά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), φορείς χάραξης πολιτικής κ.ά. και η οποία έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας. Σε συνδυασμό με τις ολοένα πιο εξελιγμένες και ακριβείς ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), η καινοτομία είναι ο συνεργάτης μας για την εταιρική ανανέωση και ανάπτυξη.

Ωστόσο, στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο όπου δραστηριοποιούμαστε, οι πρακτικές που στο παρελθόν μας οδήγησαν στην επιτυχία, ενδέχεται να μην μας την εξασφαλίζουν και μελλοντικά. Γι’ αυτόν τον λόγο επιταχύνουμε τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να καταστούμε ο πιο δυναμικός παίκτης στον τομέα της Υγείας. 

Σήμερα, χρησιμοποιούμε την καινοτομία σε πεδία όπως οι κλινικές μελέτες και τα δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τους ασθενείς μας και να προσαρμόσουμε τα φάρμακά μας με τη μέγιστη ακρίβεια.

Η ανάπτυξη ικανοτήτων στα πεδία της κινητής τεχνολογίας και τηλεϊατρικής, σε συνεργασία με τη Science 37, έχει οδηγήσει στη δημιουργία  «εξ αποστάσεως» ή αποκεντρωμένων κλινικών μελετών, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή των ασθενών. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς μοιράζονται πιο εύκολα ψηφιακά ιατρικά δεδομένα μέσω φορέσιμων συσκευών (wearables), αισθητήρων και εφαρμογών. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να συλλέγουμε δεδομένα καθημερινής κλινικής πρακτικής ώστε να κατανοήσουμε την πραγματικότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την απόκριση των ασθενών μας. Για να αναλύσουμε τα δεδομένα που συλλέγουμε, δημιουργήσαμε την πλατφόρμα DARWIN, την πρώτη πλατφόρμα δεδομένων καθημερινής κλινικής πρακτικής της Sanofi, η οποία φιλοξενεί δεδομένα από 300 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως και 318 τομείς ασθενειών. 

Παράλληλα, χρησιμοποιούμε καινοτόμα εργαλεία για να τροποποιούμε τα προϊόντα μας ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες των ασθενών μας. Η κοινοπραξία μας με τη Verily Life Sciences (μια εταιρεία της Alphabet) ίδρυσε την Εικονική Διαβητολογική Κλινική Onduo, ώστε να προσδιορίζεται ο κατάλληλος συνδυασμός συσκευών, λογισμικού, φαρμάκων και φροντίδας για τον κατάλληλο ασθενή. 

Η καινοτομία με στόχο τη βελτίωση της ακρίβειας βρίσκεται στο επίκεντρο του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε και επιλέγουμε τους συνεργάτες μας. Τα ψηφιακά εργοστάσιά μας χρησιμοποιούν μοντέλα και προσομοιώσεις για να μετασχηματιστεί ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η λειτουργία των εγκαταστάσεών μας, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την προσφορά των προϊόντων μας στους ασθενείς. Στο προσεχές μέλλον θα εργαζόμαστε μαζί με τα «Cobots» – συνεργατικά ρομπότ που αναγνωρίζουν το περιβάλλον τους ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια, καθώς και με Αυτόνομα Κινούμενα Ρομπότ τα οποία θα μεταφέρουν αυτόματα πρώτες ύλες, εξοπλισμό και προϊόντα σε διαφορετικά σημεία των εγκαταστάσεων.

Δεν σταματάμε εδώ. H Sanofi χρησιμοποιεί επίσης την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) για τη βελτιστοποίηση της δημιουργίας των ομάδων μας. Στην Κίνα, είμαστε η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πραγματοποιεί συνεντεύξεις Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) σε πανεπιστήμια για την πρόσληψη φοιτητών, ενώ στη Λατινική Αμερική χρησιμοποιούμε το WePow, μια τεχνολογία συνεντεύξεων μέσω βίντεο σε κινητή συσκευή, δίνοντας την ευκαιρία στους υποψήφιους να καταγράφουν τη συνέντευξη την ώρα που διενεργείται ή ακόμα και εκ των προτέρων. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι προσλήψεων στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης χρησιμοποιούν το iMatch, μια νέα τεχνολογία για τον στοχευμένο εντοπισμό υποψηφίων.

Οι ομάδες μας ανοίγουν διαρκώς νέους ορίζοντες, αμφισβητώντας το status quo και επιδιώκοντας το απροσδόκητο μέσω για παράδειγμα, του μαραθώνιου ανάπτυξης εφαρμογών «Captivate» (hackathon), που διεξάγεται με την υποστήριξη των τμημάτων Πληροφορικής και Ιατρικών Υποθέσεων (ITS and Medical), με στόχο τη δημιουργία έργων καινοτομίας που θα βελτιώσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.

Χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε, η καινοτομία έχει πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής μας ζωής και δεν πρόκειται να σταματήσει. Αυτό ακριβώς το πνεύμα προαγωγής της καινοτομίας οδήγησε στην αναγνώριση της Sanofi ως βασικού παίκτη από τους οργανωτές του VivaTech, του διεθνούς κόμβου για νεοφυείς επιχειρήσεις και ηγέτες που τολμούν να κάνουν τη διαφορά.

MAT-GR-2000119 – 1.0 – 07/2020