Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, οι χρόνιες παθήσεις αυξάνονται. Νέοι ιοί και ασθένειες έρχονται στην επιφάνεια, ενώ παράλληλα παλαιότερες προκλήσεις όπως ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις παραμένουν. Η Sanofi δραστηριοποιείται στο πεδίο αυτών των προκλήσεων υγείας.

Ως ερευνητές, είμαστε παθιασμένοι με την επιστημονική αριστεία επειδή γνωρίζουμε ότι οι ενέργειές μας σήμερα ενδεχομένως να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων αύριο. Εστιάζουμε στη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης και των ιατρικών εξελίξεων σε καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς. Η εύρεση λύσεων για τις πιο επείγουσες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς και μας εμπνέει ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερος συνοδοιπόρος υγείας για τους ασθενείς.

Η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης της Sanofi αποτελείται από επιστήμονες, ιατρούς, τεχνικούς, μηχανικούς, κατασκευαστές φαρμάκων και πολλούς άλλους που συνεισφέρουν στην επιστημονική μας εξειδίκευση. Στόχος μας είναι η επίτευξη μοναδικής καινοτομίας που μπορεί να αναμορφώσει, να παρατείνει και δυνητικά να σώσει ζωές.

Καινοτόμες προσεγγίσεις

Για να φτάσουν στα μελλοντικά επιτεύγματα, οι επιστήμονες, οι ιατροί, οι τεχνικοί, οι ερευνητές, οι συνεργάτες και οι υπόλοιποι κορυφαίοι πρωτοπόροι που αποτελούν την κοινότητα Έρευνας και Ανάπτυξης της Sanofi, κάνουν γενναία βήματα με σκοπό να αναμορφώσουν, να παρατείνουν και να σώσουν ζωές. Συγκεκριμένα η Sanofi:
 

  • Επενδύει σε θεραπείες πολλαπλών στόχων (multi-targeting) για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων με ένα μόνο φάρμακο
  • Δουλεύει πάνω σε συνδυαστικές θεραπείες με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας τους
  • Ενισχύει την ανάπτυξη νέων βιο-φαρμακευτικών παρασκευασμάτων ακριβείας.
  • Υλοποιεί καινοτόμες έρευνες για την καλύτερη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της γονιδιακής θεραπείας
  • Αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες ώστε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επόμενη γενιά θεραπευτικών λύσεων που ενδυναμώνουν τους ασθενείς ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τις σπάνιες παθήσεις.

Χαρτοφυλάκιο Έρευνας και Ανάπτυξης

Μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2018, το χαρτοφυλάκιο Έρευνας και Ανάπτυξης της Sanofi παγκοσμίως αποτελούνταν από 74 προγράμματα συμπεριλαμβανομένων 37 νέων μοριακών οντοτήτων και νέων εμβολίων σε κλινική ανάπτυξη. 28 προγράμματα είναι στην Φάση 3 ή έχουν κατατεθεί στις κανονιστικές αρχές για έγκριση.

Πεδία έρευνας

Η Sanofi επενδύει σε έξι βασικά πεδία έρευνας εστιάζοντας στην εύρεση καινοτόμων λύσεων για την κάλυψη ανεκπλήρωτων θεραπευτικών αναγκών:

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η βασική αιτία θνησιμότητας καθώς στη χώρα μας εκτιμάται ότι περίπου 60.000 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους λόγω κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος (ΠΟΥ, 2014)1. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ασθενείς σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός είναι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι (European Heart Network, Φεβρουάριος 2017)2.

Για να βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις υγείας επενδύουμε στην έρευνα και εστιάζουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων μη επεμβατικών θεραπειών που στοχεύουν στους παράγοντες που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθεια, υπερλιπιδαιμία και αγγειακές παθήσεις.

Διαβήτης

613.900 ενήλικες (20 - 79 ετών) είναι διεγνωσμένοι με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) στην Ελλάδα, με το ποσοστό του διεγνωσμένου ΣΔ να ανέρχεται στο 7,4% (IDF)3 . Παγκοσμίως, περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικες (20 - 79 ετών) είχαν ΣΔ το 2019 και ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια μέχρι το 2045. Οι ενέργειές μας εστιάζουν στην ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπευτικών λύσεων για τον έλεγχο του διαβήτη και θεραπειών για την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο. Επιπλέον, οι ερευνητές μας αξιοποιούν τις τελευταίες ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτομίες με σκοπό την εξατομίκευση και τη βελτιστοποίηση των θεραπευτικών λύσεων, για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με διαβήτη.

To τελευταίο έτος στη χώρα μας έχουμε επενδύσει σε 7 κλινικές μελέτες για τον διαβήτη και το καρδιαγγειακό, οι οποίες υλοποιούνται σε περίπου 30 κλινικά κέντρα με πάνω από 400 εγγεγραμμένους ασθενείς που προσφέρουν στα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας τεχνογνωσία και στους ασθενείς δυνατότητα πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Πολλαπλή σκλήρυνση

Οι παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος συνδέονται με 7 από τις 10 βασικότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο. Για τις περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Parkinson και Huntington, δεν υπάρχουν θεραπείες για την επιβράδυνση ή την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
Η ανάγκη των ασθενών για θεραπευτικές λύσεις είναι τεράστια ενώ το βάρος των παθήσεων αυτών έχει και άλλες προεκτάσεις: 1 στους 3 ανθρώπους φροντίζουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που πάσχει από διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Είμαστε προσηλωμένοι στην ανακάλυψη και ανάπτυξη θεραπευτικών λύσεων για τη ρύθμιση παθήσεων όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση, η νόσος Parkinson, η νόσος Alzheimer και άλλες γενετικές παθήσεις που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Στην Ελλάδα, η Sanofi επενδύει στη διεξαγωγή δεκάδων κλινικών μελετών όλων των φάσεων, που εστιάζουν στη βελτίωση παραμέτρων που καθορίζουν την πορεία της νόσου.

Ανοσολογία

Ως συνοδοιπόρος στο ταξίδι υγείας, είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπιση των ανοσολογικών και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ατοπική δερματίτιδα, το άσθμα και οι αλλεργίες. Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν στον έλεγχο και στη σταθεροποίηση αυτών των παθήσεων, ωστόσο εμείς εστιάζουμε στην εύρεση θεραπευτικών λύσεων που στοχεύουν συγκεκριμένα στις ανοσολογικές δυσλειτουργίες που προκαλούν. Χρησιμοποιούμε ανοσολογικές μεθόδους ακριβείας για την αναγνώριση των γονιδίων και των σωματιδίων που προκαλούν την πάθηση σε κάθε ασθενή ώστε να αναπτύξουμε εξειδικευμένες θεραπείες. Η προσέγγιση πολλαπλής στόχευσης (multi-targeting) μας δίνει τη δυνατότητα μιας πολυ-σύνθετης (multi-prong) επίθεσης κατά των κυττάρων και των συνθηκών που οδηγούν στην πάθηση.

Ογκολογία

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι επιστήμονες και οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν κάνει τεράστια βήματα στην καταπολέμηση του καρκίνου, αλλά δεν έχουμε κερδίσει ακόμα τη μάχη. Μόνο το 2015, ο καρκίνος ευθυνόταν για 8,8 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Πρόκειται σίγουρα για μια πάθηση που θα συνεχίσει να μας απασχολεί όλο και πιο έντονα στο μέλλον, αφού εκτιμάται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων παγκοσμίως θα αυξηθεί κατά 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Στη Sanofi, αξιοποιούμε την κληρονομιά μας στη χημειοθεραπεία και στα μικρά μόρια για την ανάπτυξη θεραπειών με σκοπό τη βελτίωση της πορείας των ασθενών ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Σήμερα, η Sanofi υλοποιεί πρωτοποριακές έρευνες στην ανοσο-ογκολογία και στη βιοφαρμακευτική με κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες που χρησιμοποιούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς θεραπειών για τον καρκίνο. Στην Ελλάδα η εταιρία επενδύει σε κλινικές μελέτες για τον καρκίνο, με 11 μελέτες να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σπάνιες παθήσεις

Οι σπάνιες παθήσεις χαρακτηρίζονται από χαμηλή συχνότητα εμφάνισης και υψηλή ετερογένεια και στην πλειονότητά τους είναι γενετικής φύσης (όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα και οι συγγενείς δυσπλασίες). Παρά τη σπανιότητά τους, ο αριθμός των ασθενών που νοσούν είναι συνολικά υψηλός για τον λόγο ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σπάνιων παθήσεων και υπολογίζεται ότι περίπου 37.000.000 Ευρωπαίοι έχουν προσβληθεί από μία σπάνια ασθένεια. Συνολικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 6.000 – 8.000 σπάνια νοσήματα.

Στη Sanofi, είμαστε αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών για τους ασθενείς που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές. Οι προσπάθειές μας στην έρευνα των σπάνιων παθήσεων εστιάζουν κυρίως στη νόσο Gaucher, τη νόσο Pompe, τη νόσο Fabry και στις μη-νευρολογικές μορφές ανεπάρκειας όξινης σφιγγομυελινάσης, γνωστή και ως νόσος Niemann-Pick τύπου Β.

Παραπομπές

  1. Health Organization Regional Office for Europe, W. (n.d.). Profile of Health and Well-being: Greece. Retrieved from www.euro.who.int. Τελευταία πρόσβαση 8/6/2018
  2. European Cardiovascular Disease Statistics 2017 edition. (n.d.). Retrieved from http://www.ehnheart.org/images/CVD-statistics-report-August-2017.pdf
  3. IDF Diabetes Atlas 9th Edition. https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/material/20200302_133351_IDFATLAS9e-final-web.pdf Τελευταία πρόσβαση 6/4/2020

SAGR.SA.18.05.0201