Η ανταπόκριση της Sanofi στην πανδημία της νόσου COVID-19

Καθώς η πρωτοφανής πανδημία της νόσου COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η Sanofi βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει τις καθημερινές δραστηριότητες παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων στους ασθενείς. Η εταιρεία μελετά υπάρχοντα φάρμακα ως πιθανές θεραπείες για τη νόσο COVID-19 και αξιοποιεί την τεχνογνωσία της για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου, ενέργειες που ενδέχεται να έχουν άμεσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο. Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας τόσο τρομακτικής όσο η πανδημία της νόσου COVID-19 απαιτεί συνεργασία, ώστε να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δρόμοι προς το μέλλον, και η Sanofi πορεύεται μπροστά, ανοίγοντας τον δρόμο.

 

  

Η Sanofi πράττει [#Sanofi Acts]

Κάθε μεμονωμένη πράξη μετράει στην προσπάθεια για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, την εξομάλυνση της καμπύλης των νέων περιστατικών και την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ανά τον κόσμο για να φροντίσουν όσους είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό. Πίσω από τις πράξεις της Sanofi στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας κρύβονται οι άνθρωποι της.

Πολλοί εργαζόμενοι της Sanofi που διαθέτουν ιατρική εκπαίδευση προσφέρθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο εθελοντικά ή επιστρατεύτηκαν για να συμβάλουν στη φροντίδα των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση που δέχεται το ιατρικό προσωπικό και οι υγειονομικές δομές σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποια συστήματα να βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα κατάρρευσης. Λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Παρόμοια μέτρα ασφάλειας τέθηκαν σε ισχύ για εκείνους που εργάζονται στις παραγωγικές μονάδες και τα κέντρα διανομής χωρίς διακοπή, καθώς και στα ερευνητικά εργαστήρια για την προστασία των επιστημόνων οι οποίοι επίσης εργάζονται χωρίς διακοπή, προωθώντας την επιστήμη για να ανακαλύψουν θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς. 

Το σθένος και η αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας για να σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 και, με τον καιρό, να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για το μέλλον της περίθαλψης που θα υποστηρίζει την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να αναπτύσσουμε και να δημιουργούμε μαζί νέα μονοπάτια και να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές πανδημίες.

 

Αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο σύστημα αυτοεξέτασης 

Η πιο πρόσφατη προσπάθειά της για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 είναι η ανάπτυξη μιας μη συνταγογραφούμενης λύσης αυτοεξέτασης, σε συνεργασία με τη Luminostics, μια νεοφυή εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια. Ήδη στα αρχικά στάδια της κρίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε ως προτεραιότητα τον ταχύ, αξιόπιστο έλεγχο προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. Στην πραγματικότητα, όμως, ο έλεγχος εξακολουθεί να μην είναι ευρέως διαθέσιμος και δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σύστημα αυτοεξέτασης κατ’ οίκον. 
Στόχος της Sanofi είναι να προσφέρει μια λύση μέσω smartphone, η οποία θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια εξέτασης από επαγγελματίες υγείας ή εργαστηριακός έλεγχος, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 
Η εξέταση, που έχει σχεδιαστεί να ανιχνεύει τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19 σε αναπνευστικά δείγματα, δίνει το αποτέλεσμα σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Βασίζεται στον συνδυασμό της εμπειρίας ελέγχου της Sanofi στο πεδίο της κλινικής έρευνας με τη μοναδική τεχνολογία της Luminostics που χρησιμοποιεί το οπτικό σύστημα ενός smartphone. Μέσω μιας εφαρμογής iOS/Android που παρέχει οδηγίες σχετικά με τη λήψη και την επεξεργασία του δείγματος, το τηλέφωνο, εμφανίζει τα αποτελέσματα της εξέτασης και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συνδέει τους χρήστες με μια υπηρεσία τηλεϊατρικής.
Η ανάπτυξη της λύσης αυτοεξέτασης έχει ξεκινήσει με στόχο να καταστεί διαθέσιμη πριν από τα τέλη του 2020, με το παγκόσμιο δίκτυο διανομής της Sanofi να διασφαλίζει τη διάθεση της λύσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία στην ανάπτυξη εμβολίων

Η Sanofi Pasteur, η παγκόσμια επιχειρησιακή μονάδα εμβολίων της Sanofi, έχει συνάψει αρκετές συνεργασίες προκειμένου να διερευνήσει διαφορετικές, καινοτόμες προσεγγίσεις για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου το συντομότερο δυνατό. Πιο πρόσφατα, ένωσε τις δυνάμεις της με την GSK για την ανάπτυξη ενός ανοσοενισχυμένου εμβολίου για τη νόσο COVID-19. 
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Sanofi συνεισφέρει το αντιγόνο (την πρωτεΐνη που ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του σώματος στον ιό), το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Η ανάπτυξη του ανασυνδυασμένου υποψήφιου εμβολίου ενάντια στη νόσο COVID-19 στηρίζεται στη χρηματοδότηση και τη συνεργασία με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης στη Βιοϊατρική (BARDA) των ΗΠΑ.
«Χρησιμοποιούμε μια υπάρχουσα τεχνολογία η οποία είχε σχεδιαστεί για τη γρίπη και την εφαρμόζουμε στον νέο ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19», δήλωσε ο John Shiver, Head of Vaccine R&D της Sanofi. «Η χρήση μιας υπάρχουσας πλατφόρμας και η εξασφάλιση συνεργασιών είναι κεντρικής σημασίας για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης». 
Η GSK θα συνεισφέρει με την πλατφόρμα ανοσοενίσχυσης που διαθέτει. Η προσθήκη μιας ανοσοενισχυτικής ουσίας ενισχύει την ανοσολογική απόκριση, μειώνει την απαιτούμενη ποσότητα της πρωτεΐνης εμβολίου ανά δόση και βελτιώνει τις πιθανότητες δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου το οποίο θα είναι σε θέση να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα. 
Το υποψήφιο εμβόλιο αναμένεται να εισέλθει στη φάση των κλινικών δοκιμών το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και να διατεθεί στην αγορά το συντομότερο δυνατό.  
«Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, είναι σαφές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνη της», υποστηρίζει ο Paul Hudson, Chief Executive Officer της Sanofi. «Για αυτόν τον λόγο, η Sanofi συνεχίζει να μοιράζεται την τεχνογνωσία και τους πόρους της με εταιρείες του κλάδου, όπως η GSK, με στόχο τη δημιουργία και την προμήθεια επαρκούς ποσότητας εμβολίων που θα συμβάλουν στην ανάσχεση της εξάπλωσης αυτού του ιού».

Επιπλέον, η Sanofi διερευνά και άλλες εναλλακτικές για την ανακάλυψη, τον σχεδιασμό και την παραγωγή ενός εμβολίου ενάντια στη νόσο COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με την Translate Bio, μια εταιρεία θεραπειών κλινικού σταδίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA (mRNA), με την πλατφόρμα mRNA της οποίας η Sanofi συνδυάζει την εκτενή τεχνογνωσία της στο πεδίο των εμβολίων. 
Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να συνεργάζεται με τη διεθνή οργάνωση Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, η οποία συντονίζει την ανάπτυξη μελλοντικών εμβολίων ενάντια σε συγκεκριμένους παθογόνους παράγοντες που προκαλούν επιδημία, οι οποίοι έχουν προσδιοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, η Sanofi ανήκει σε μια κοινοπραξία 15 εταιρειών στον τομέα της Υγείας, με τη συμμετοχή και του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, που εργάζεται για να προσδιορίσει συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες θα επιταχύνουν τη διαθεσιμότητα θεραπειών, εμβολίων και διαγνωστικών μέσων.

 

Εξερευνώντας εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές

Η Sanofi υποστηρίζει κλινικές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα φάρμακα της εταιρείας είναι δυνατό να βοηθήσουν τους ασθενείς με COVID-19. Μία θεραπευτική επιλογή βρίσκεται υπό έρευνα προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδρασή της στα συμπτώματα που εμφανίζουν ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τον Καναδά, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Ιαπωνία, ενώ μια δεύτερη μελέτη διεξάγεται με τη συμμετοχή ασθενών στις ΗΠΑ με επικεφαλής τη Regeneron.

Επενδύοντας στην επιστήμη

Η ταχεία ανταπόκριση της Sanofi σε τόσα πολλά μέτωπα δεν είναι τυχαία. Στηρίζεται στη μακρόχρονη επένδυσή της στην τεχνολογία των εμβολίων και σε προηγούμενη εργασία της στο πλαίσιο του προγράμματος του εμβολίου κατά του SARS. Εξίσου πρωτοφανής υπήρξε η ταχύτητα που χαρακτηρίζει τη συνεργασία της με τις ρυθμιστικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε διάστημα ημερών αντί μηνών.

Η Sanofi συνεργάζεται με επιστημονικές εταιρείες, ομάδες υποστήριξης ασθενών και υγειονομικές αρχές με στόχο την παροχή έγκυρων πληροφοριών και οδηγιών σε ανθρώπους που πάσχουν από διαφορετικές παθήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι σπάνιες παθήσεις, το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα, ο διαβήτης, η ογκολογία και η πολλαπλή σκλήρυνση.

 

Συνεχίζοντας την παραγωγή και την προμήθεια για την αποτροπή δημιουργίας ελλείψεων

Τα δύο τρίτα των φαρμάκων και των εμβολίων της Sanofi περιλαμβάνονται στον κατάλογο βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γι’ αυτό και παρόλο που επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές χώρες του κόσμου, το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγικών εγκαταστάσεων της Sanofi παραμένει σε λειτουργία για να διασφαλιστεί η σταθερή προμήθεια όλων των φαρμάκων και των εμβολίων της Sanofi. Επί του παρόντος δεν αναμένονται ελλείψεις φαρμάκων για τους ασθενείς λόγω της πανδημίας της νόσου COVID-19. 
Σεβόμενοι τις ανάγκες των συγκεκριμένων ασθενών, οι ομάδες βιομηχανικών υποθέσεων εργάζονται αδιάλειπτα επτά ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τη ζήτηση από κυβερνήσεις, υγειονομικές αρχές, νοσοκομεία, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία σε ολόκληρο τον κόσμο. 
«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης, και οι ασθενείς, οι επαγγελματίες υγείας και οι υγειονομικές αρχές στηρίζονται σε εμάς για να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται», δήλωσε ο Philippe Luscan, Executive Vice President, Global Industrial Affairs. «Τα περισσότερα από τα προϊόντα μας είναι απαραίτητα για εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητά τους στη διάρκεια της κρίσης και να εγγυηθούμε ότι τυχόν ελλείψεις θα παραμείνουν σε χαμηλό ποσοστό όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση». 

 

Συνεχίζοντας τη διεξαγωγή κλινικών μελετών

Καθώς η έναρξη διεξαγωγής κλινικών μελετών πραγματοποιήθηκε με πρωτόγνωρα ταχείς ρυθμούς στην προσπάθεια ανακάλυψης λύσεων για την αντιμετώπιση της νόσου  COVID-19, η Sanofi προχωρά στη διεξοδική αξιολόγηση των κλινικών μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη για άλλα υποψήφια προϊόντα, ανά χώρα, ανά μελέτη και ανά ερευνητή. «Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι διαφοροποιημένη. Οι ασθενείς και οι ανάγκες τους αποτελούν προτεραιότητα για εμάς, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στο σύστημα υγείας και να συνεχίσουμε να προωθούμε την ανακάλυψη επαναστατικών φαρμάκων για τους ασθενείς», δήλωσε ο Dietmar Berger, Chief Medical Officer, Global Head of Development της Sanofi. 
Το 60% των σχεδόν 300 κλινικών μελετών σε εξέλιξη βρίσκεται στη φάση ένταξης ασθενών, και οι προσπάθειες να διατηρηθεί η προμήθεια φαρμάκων και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διανομής αποτελούν προτεραιότητα. Επιπλέον, εφαρμόζεται κατά περίπτωση η πρακτική της στοχευμένης προμήθειας φαρμάκων απευθείας στον ασθενή. Η συγκεκριμένη προσέγγιση υιοθετήθηκε στην Κίνα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με τηλεϊατρική για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών, γεγονός που επέτρεψε να συνεχιστεί πάνω από το 90% των μελετών. 

«Οι άνθρωποί μας αναμφίβολα αναλαμβάνουν δράση, ενώ διαπιστώνουμε μεγάλο ποσοστό δέσμευσης και ουσιαστικής σύνδεσης με τον πραγματικό σκοπό της εταιρείας μας που έρχεται στο προσκήνιο σε καταστάσεις σαν κι αυτή που βιώνουμε. Οι άνθρωποί μας προτείνουν καινοτόμες λύσεις με επίκεντρο τον ασθενή, με τελικό στόχο να προσφερθούν πρωτοποριακά φάρμακα στους ασθενείς το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Berger.