Η Sanofi έχει αφοσιωθεί στην υποστήριξη των ανθρώπων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας. Είμαστε μία καινοτόμος παγκόσμια εταιρεία Υγείας που καθοδηγείται από έναν σκοπό: να αναζητούμε τα θαύματα της επιστήμης προκειμένου να βελτιώσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Έχοντας παρουσία σε περίπου 100 χώρες, έχουμε αφοσιωθεί στον μετασχηματισμό της ιατρικής πρακτικής, επιδιώκοντας να μετατρέψουμε το ανέφικτο σε εφικτό. Προσφέρουμε δυνητικά επαναστατικές θεραπευτικές επιλογές και απαραίτητη για τη ζωή εμβολιαστική κάλυψη σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, θέτοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη στο επίκεντρο των φιλοδοξιών μας. Στεκόμαστε δίπλα τόσο στους λίγους που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις, όσο και στα εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις ανά την υφήλιο, όπως το Πολλαπλό Μυέλωμα.

Τι είναι το Πολλαπλό Μυέλωμα;

Το Πολλαπλό Μυέλωμα αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης αιματολογική κακοήθεια με περισσότερα από 138.000 νεοδιαγνωσθέντα περιστατικά παγκοσμίως κάθε χρόνο1. Στην Ευρώπη, περίπου 40.000 ασθενείς διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα κάθε χρόνο2.

Το Πολλαπλό Μυέλωμα είναι μια αιματολογική κακοήθεια. Οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του και μερικές φορές να εξαφανίσουν τα συμπτώματα3.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια κακοήθεια ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων, των πλασματοκυττάρων. Τα πλασματοκύτταρα είναι υπεύθυνα για τη παραγωγή αντισωμάτων τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις στο σώμα, καλούνται και ανοσοσφαιρίνες (Ig). Τα υγιή πλασματοκύτταρα έχουν σημαντική λειτουργία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μυελωματικά πλασματοκύτταρα είναι νεοπλασματικά κύτταρα που δεν παράγουν λειτουργικά αντισώματα και αντί αυτού παράγουν μια μονοκλωνική πρωτεΐνη (Μ-πρωτεΐνη)4 , σε μεγάλες ποσότητες στα οστά και στο αίμα, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται σε όλο το σώμα και να προκαλεί βλάβες σε διάφορα όργανα3.

Η παρουσία πλασματοκυττάρων στο μυελό των οστών μπορεί να οδηγήσει και σε βλάβες στο μικροπεριβάλλον μέσα και έξω από το μυελό των οστών4.

Καθώς το πολλαπλό μυέλωμα εξελίσσεται, τα κύτταρα πλάσματος δραπετεύουν από τον μυελό των οστών και εξαπλώνονται. Αυτό προκαλεί αλλοιώσεις σε διαφορά όργανα3.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας στο Πολλαπλό Μυέλωμα

Το Πολλαπλό Μυέλωμα παραμένει μία ανίατη κακοήθεια για την πλειονότητα των ασθενών, παρά την ολοένα βελτιούμενη πρόγνωση και διακρίνεται σε δύο τύπους: Υποτροπιάζον και Ανθεκτικό. Υποτροπιάζον χαρακτηρίζεται το Πολλαπλό Μυέλωμα όταν η νόσος επανέρχεται μετά από θεραπεία ή μία περίοδο ύφεσης5 και ανθεκτικό όταν η νόσος δε βελτιώνεται ή δεν ανταποκρίνεται πλέον στη θεραπεία6.

Καθώς η επίπτωση του Πολλαπλού Μυελώματος συνεχίζει να αυξάνεται, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να έχουν περισσότερες επιλογές θεραπείας3. Παρά τις υπάρχουσες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, το θεραπευτικό κενό στο πολλαπλό μυέλωμα παραμένει και η νόσος εξελίσσεται7 . Νέοι παράγοντες είναι απαραίτητοι ώστε οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί να έχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Τα σιωπηλά σημεία και συμπτώματα του Πολλαπλού Μυελώματος

Το Πολλαπλό Μυέλωμα παρουσιάζει υψηλή εξατομίκευση4. Συχνά, δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου η νόσος προχωρήσει. Κάποιες φορές, μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα, που στην αρχή φαίνεται να σχετίζονται με άλλες ασθένειες3. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι:

 • Οστικός πόνος που είναι επίμονος ή επαναλαμβανόμενος και αυτόματα κατάγματα
 • Επίμονη κόπωση λόγω αναιμίας ή νεφρικής ανεπάρκειας
 • Επαναλαμβανόμενες ανεξήγητες λοιμώξεις, όπως η πνευμονία
 • Διαταραχές του νευρικού συστήματος
 • Δύσπνοια ή ένδειξη καρδιακής ή νεφρικής ανεπάρκειας

Ηλικιακά, η νόσος διαγιγνώσκεται μεταξύ των 65-74 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνισή της σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ηλικίες7. Μόνο το 5%-10% των ασθενών είναι <40ετών, ενώ σε παιδική ηλικία η νόσος σπανίζει3.

Πολλαπλό Μυέλωμα: μία θεραπεύσιμη νόσος

Οι εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη επιτρέπουν στους ασθενείς να ζήσουν μια γεμάτη και παραγωγική ζωή ακόμη και δεκαετίες μετά την αρχική διάγνωση. Η επιβίωση και ποιότητα ζωής βελτιώνονται σταθερά για τους ασθενείς με Πολλαπλό Μυέλωμα. Μαθαίνοντας για τη νόσο και κατανοώντας το θεραπευτικό μονοπάτι, οι ασθενείς και το περιβάλλον τους θα βοηθηθούν ώστε να μειώσουν το άγχος τους, να ανακτήσουν την αίσθηση του ελέγχου της ζωής τους και να συμφιλιωθούν με τη διάγνωση.

«Μαζί στη ζωή»: Εκστρατεία ενημέρωσης για το Πολλαπλό Μυέλωμα.

Το γνωρίζατε ότι το Πολλαπλό Μυέλωμα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιματολογική κακοήθεια παγκοσμίως; Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ και ενημερωθείτε!

Sanofi, ένας σταθερός συνοδοιπόρος στο ταξίδι του Πολλαπλού Μυελώματος

 Η Sanofi, θέλοντας να συμβάλει στην υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους να κατανοήσουν τη νόσο, να συμφιλιωθούν μαζί της και να ζήσουν μια γεμάτη ζωή, παρουσιάζει μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλό Μυέλωμα, με τίτλο ‘’Μαζί στη Ζωή’. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, που στόχο έχει να συμβάλει αποφασιστικά στην πληροφόρηση του κοινού, να αναδείξει με ευαισθησία την καθημερινή προσπάθεια των ασθενών και των φροντιστών τους να διαχειριστούν τη νόσο, αλλά και να τονίσει τις αισιόδοξες επιστημονικές εξελίξεις. Οι περιγραφές των συμμετεχόντων σκιαγραφούν τον φόβο για την εξέλιξη της νόσου και τις επιπτώσεις των σωματικών συμπτωμάτων. Παράλληλα όμως, αντιπαραβάλλεται σε αυτά η ελπίδα που γεννούν τα σύγχρονα θεραπευτικά επιτεύγματα και το ψυχικό σθένος που γεννιέται ως αποτέλεσμα της μάχης με μια νόσο που η επιστήμη επαναπροσδιόρισε ριζικά καθιστώντας τη μια αντιμετωπίσιμη πάθηση. 

Βιβλιογραφικές παραπομπές:

 1.  Kazandjian. Multiple myeloma epidemiology and survival: A unique malignancy. Semin Oncol. 2016;43(6):676-681. doi:10.1053/j/seminoncol.2016.11.004
 2. João C, Costa C, Coelho I, Vergueiro MJ, Ferreira M, Silva MG. Long‐term survival in multiple myeloma. Clinical Case Reports. 2014;2(5):173-179. doi:10.1002/ccr3.76.
 3. https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/guide/multiple-myeloma-symptoms-causes-treatment , Accessed May 30th, 2022
 4. https://issuu.com/international-myeloma-foundation/docs/patient-handbook-en?fr=sM2MwYzQ2MzkwMTY , Accessed May 30th, 2022
 5. https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/relapsed-multiple-myeloma  , Accessed May 30th 2022
 6. https://www.webmd.com/cancer/multiple-myeloma/refractory-multiple-myeloma#:~:text=Getting%20Support-,What%20Is%20Refractory%20Multiple%20Myeloma%3F,it%20stops%20responding%20to%20treatment ,  Accessed May 30th, 2022
 7. Multiple Myeloma Research Foundation. Multiple myeloma prognosis. https://​themmrf.org/​multiple-myeloma/​prognosis , Accessed May 30th, 2022 

MAT-GR-2200424-V.1-06/2022