Η ζωή με Ατοπική Δερματίτιδα

Η ζωή με Ατοπική Δερματίτιδα ενδέχεται να είναι δύσκολη

Οι επιπτώσεις της Ατοπικής Δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής. Η απρόβλεπτη εμφάνιση των εξάρσεων, ο διακοπτόμενος ύπνος και η αμηχανία από τις βλάβες στο δέρμα προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και άγχος. Ωστόσο, το ίδιο το στρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε αυξημένη αίσθηση κνησμού και ξύσιμο να πυροδοτήσει εξάρσεις και να ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο. 

Συζητήστε με τους φίλους & την οικογένειά σας

ΒΟΗΘHΣΤΕ ΤΟΥΣ AΛΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟHΣΟΥΝ ΤΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠIΖΕΤΕ

Η συναισθηματική υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των απρόβλεπτων αλλαγών που επιφυλάσσει η ζωή με την Ατοπική Δερματίτιδα. Ωστόσο, ορισμένες φορές ακόμα και οι άνθρωποι που αγαπάτε δεν κατανοούν πλήρως την εμπειρία σας. Παρόλο που ορισμένες φορές τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν κατανοούσαν τι σημαίνει να βρίσκονται στη θέση σας, μπορεί να δυσκολεύεστε να μιλήσετε σχετικά με το πώς αισθάνεστε.

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι ορατή σε όσους βρίσκονται γύρω σας, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθείτε αντιμέτωποι με ερωτήσεις από συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους.

Σε ανάλογες με τις παραπάνω καταστάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να απαντήσετε αυθόρμητα, είναι σημαντικό όμως να είστε προετοιμασμένοι για το πως θα απαντήσετε.

 
ΔΙΑΛEΞΤΕ ΤΑ ΛOΓΙΑ ΣΑΣ

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα σχετικά με τα είδη ερωτήσεων που ενδέχεται να δεχθείτε.  Προσαρμόστε τις απαντήσεις σύμφωνα με τη δική σας εμπειρία και προσωπικότητα.

Τι έχει πάθει το δέρμα σου – είναι μεταδοτικό;

 

Πάσχω από Ατοπική Δερματίτιδα, μία χρόνια ασθένεια η οποία δεν είναι μεταδοτική. Το ανοσοποιητικό μου σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ερεθίσματα και παράγει ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Η φλεγμονή με τη σειρά της προκαλεί την ερυθρότητα, τον κνησμό και το ενοχλητικό εξάνθημα στο δέρμα μου. Ακόμα και όταν δεν έχω κάποιο εξάνθημα, η φλεγμονή εξακολουθεί να βρίσκεται εκεί.

Δεν έχεις εμφανίσει κανένα εξάνθημα εδώ και μερικές εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχεις θεραπευτεί;

 

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι χρόνια. Επομένως, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια, υπάρχει δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού, προκαλώντας φλεγμονή στο εσωτερικό του δέρματος. Παρόλο που υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τις εξάρσεις, αυτές μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή.

Γιατί είσαι συνέχεια κουρασμένος/η;

 

Το εξάνθημα μου προκαλεί έντονο κνησμό και είναι επώδυνο. Χειροτερεύει στη διάρκεια της νύχτας, ειδικά όταν προσπαθώ να αποκοιμηθώ, γι’ αυτό και περνάω πολύ χρόνο στριφογυρνώντας στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζομαι αρκετά. Ακόμα και όταν δεν έχω κάποιο ορατό εξάνθημα, εξακολουθώ να υποφέρω από κνησμό.

Γιατί δεν μπορείς να έρθεις για τρέξιμο μαζί μου;

 

Πάσχω από Ατοπική Δερματίτιδα και προσπαθώ να αποφεύγω δραστηριότητες που ανεβάζουν υπερβολικά τη θερμοκρασία του σώματός μου ή με κάνουν να ιδρώνω. Σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται να εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα στο δέρμα μου που θα μου προκαλεί κνησμό και πόνο. Θα σε πείραζε να πάμε για περπάτημα;

Είναι ένα απλό εξάνθημα. Γιατί δεν μπορείς να εργαστείς;

 

Δεν πρόκειται απλώς για ένα εξάνθημα. Πάσχω από Ατοπική Δερματίτιδα, γεγονός που μπορεί να μου προκαλέσει έντονο κνησμό, ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μου συνέβη χθες βράδυ και δεν κατάφερα να ξεκουραστώ καθόλου. Γι’ αυτό τον λόγο, τηλεφωνώ σήμερα για να ενημερώσω ότι δεν θα έρθω στη δουλειά. Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια χρόνια νόσος όπου το ανοσοποιητικό μου σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ερεθίσματα. Προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό του σώματος και εξάρσεις με πραγματικά επώδυνα εξανθήματα που συνοδεύονται από έντονο αίσθημα κνησμού.

Γιατί αντιδράς πάντα τόσο υπερβολικά; Είναι απλώς ένα έκζεμα.

 

Η Ατοπική Δερματίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που σχετίζεται με ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του σώματος οι οποίες εκδηλώνονται στο δέρμα και χαρακτηρίζεται από συνεχή φλεγμονή στο εσωτερικό των στιβάδων του δέρματος – ακόμα και αν δεν υπάρχει εξάνθημα. Διαταράσσει τη ζωή μου σε τέτοιο βαθμό, ώστε, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποια ορατή έξαρση, ανησυχώ διαρκώς για το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη.

 

Οι πληροφορίες σχετικά με την υγεία που περιλαμβάνονται στην παρούσα σελίδα παρέχονται μόνο για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί αποτελεί τη μοναδική και πλέον κατάλληλη πηγή πληροφόρησης σχετικά με την υγεία σας. Απευθυνθείτε στον επαγγελματία υγείας εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υγεία ή τη θεραπεία σας.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Πηγή: https://www.atopicdermatitisrevealed.ca/living-with-atopic-dermatitis/the-impact-of-atopic-dermatitis