Κατανοώντας τον μηχανισμό της Ατοπικής Δερματίτιδας

Οι εξάρσεις της Ατοπικής Δερματίτιδας που εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος αποτελούν απλώς μία πτυχή μιας γενικότερης διεργασίας που συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός. Ανακαλύψτε τι μπορεί να προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα και τι μπορεί πραγματικά να συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας.

Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Ατοπική Δερματίτιδα, είναι ένα ορατό εξάνθημα που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και κνησμού. Ωστόσο, μία γενικότερη διεργασία λαμβάνει χώρα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Δείτε τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος

Κατανοώντας τα αίτια

Με την Ατοπική Δερματίτιδα, ακόμα και όταν το δέρμα μοιάζει καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και η επόμενη έξαρση απλώς περιμένει να κάνει την εμφάνισή της. Σε κάποιους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα της Ατοπικής Δερματίτιδας είναι το ξηρό, κνησμώδες δέρμα. Οι εξάρσεις είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο και μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα. Ορισμένα άλλα κοινά εξωτερικά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Ερυθρότητα
  • Δερματικές βλάβες με δημιουργία εφελκίδων και παραγωγή εξιδρώματος
  • Οίδημα
  • Περιοχές που ξεφλουδίζουν
  • Πάχυνση δέρματος

Τα εξανθήματα στην επιφάνεια του δέρματος είναι απλώς μια πτυχή της όλης κατάστασης που δημιουργεί η νόσος. Οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται στην επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους, τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα αναφέρουν ότι λόγω του κνησμού καθυστερούν να αποκοιμηθούν, ενώ περιστασιακά ή συχνά αναγκάζονται να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για να κατανοήσετε πραγματικά την Ατοπική Δερματίτιδα, πρέπει να εξετάσετε το βαθύτερο αίτιο της νόσου που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματος.

Ξύνοντας την επιφάνεια του δέρματος

 

Στην Ατοπική Δερματίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και μπορεί να αντιδρά ακόμα και στους πλέον ασήμαντους αλλεργιογόνους ή ερεθιστικούς παράγοντες. Η συγκεκριμένη αντίδραση ενδέχεται να προκαλέσει έντονη φλεγμονώδη αντίδραση κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που είναι δυνατό να οδηγήσει σε συχνές εξάρσεις. Συνεπώς, τα εξανθήματα που παρατηρείτε στην επιφάνεια είναι απλώς τα ορατά σημάδια μιας βαθύτερης φλεγμονώδους πάθησης.

1. ΚΝΗΣΜΟΣ (ΦΑΓΟΥΡΑ)

Στα άτομα με Ατοπική Δερματίτιδα, εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα προκαλούν τον ερεθισμό του δέρματος, οδηγώντας σε υπερβολική αντίδραση των νευρικών απολήξεων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επακόλουθη φλεγμονή και η έντονη τάση για ξύσιμο απέδωσαν στην Ατοπική Δερματίτιδα τον χαρακτηρισμό «η φαγούρα που γίνεται εξάνθημα».

2. ΞΥΣΙΜΟ

Κατά τον ξεσμό, καταστρέφεται η εξωτερική στιβάδα του δέρματος, γεγονός που επιτρέπει τη διείσδυση βακτηρίων, ιών και αλλεργιογόνων, καθιστώντας το δέρμα ευάλωτο στη λοίμωξη.

3. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ

Ως απάντηση σε αυτούς τους εισβολείς, το ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να στέλνει σήματα στην επιφάνεια, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ερυθρότητα και κνησμό.

ξύσιμο

4. ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

Το συνεχές ξύσιμο καταστρέφει όλο και περισσότερο τον δερματικό φραγμό και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος «κνησμού-ξεσμού».

Οι πληροφορίες σχετικά με την υγεία που περιλαμβάνονται στην παρούσα σελίδα παρέχονται μόνο για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί αποτελεί τη μοναδική και πλέον κατάλληλη πηγή πληροφόρησης σχετικά με την υγεία σας. Απευθυνθείτε στον επαγγελματία υγείας εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την υγεία ή τη θεραπεία σας.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Πηγή: https://www.atopicdermatitisrevealed.ca/understanding-atopic-dermatitis