When cancer grows old

Ο καρκίνος στους ηλικιωμένους αυξάνεται, το ίδιο και οι προκλήσεις για μια πληρέστερη ζωή

Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού συντελείται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Έως το 2050, ο αριθμός των ατόμων  άνω  των  60  ετών  αναμένεται  να  διπλασιαστεί.1 Αυξάνεται επίσης και η ηλικία των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο. Περίπου το 37% των νέων περιστατικών καρκίνου παγκοσμίως αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών2 και αυτός ο αριθμός προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2040.3 Αυτή η τάση θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στα άτομα, τις οικογένειες, τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας παγκοσμίως.4

Τα τελευταία χρόνια, η πρωτοβουλία When Cancer Grows Old™ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θέτουν συνδυαστικά ο καρκίνος και η γήρανση του πληθυσμού. Συνεργαζόμαστε με υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ασθενών, παρόχους υπηρεσιών υγείας και διαμορφωτές πολιτικής στο πεδίο του καρκίνου σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να ανακαλύψουμε λύσεις και να συμβάλλουμε στη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους ασθενείς με καρκίνο να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γηρατειά.

Δείτε το βίντεο της πρωτοβουλίας When Cancer Grows Old
Dale
Γνωρίστε την Dale, Ασθενή με Καρκίνο του Μαστού & Εκπρόσωπο Ασθενών
Bernard

Γνωρίστε τον Bernard, έναν Ασθενή που πάσχει από Πολλαπλό Μυέλωμα

Γνωρίστε τον Bernard, έναν ασθενή που πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή— επηρεάζει ολόκληρη την οικογένειά του. Το ίδιο ισχύει και για τον Bernard, τη σύζυγό του Marie-Pierre και τα έξι παιδιά τους. «Όταν αγαπάμε κάποιον, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να δώσουμε ό,τι έχουμε για να τον βοηθήσουμε, να τον στηρίξουμε. Παράλληλα, μας καταβάλει φόβος και άγχος», δήλωσε η Marie- Pierre. «Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι θα φέρει το αύριο, οπότε ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο κάθε μέρα».

Ο Bernard ετοιμαζόταν να συμμετάσχει σε έναν μαραθώνιο μαζί με δύο από τους γιους του, αλλά το προηγούμενο βράδυ αισθάνθηκε αδιαθεσία. Επισκέφτηκε τον γιατρό και μετά από μια σειρά εξετάσεων και σχεδόν μια βδομάδα στο νοσοκομείο, ο Bernard διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, τη δεύτερη πιο συχνή μορφή αιματολογικού καρκίνου.1

Το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίζεται όταν τα καρκινικά πλασματοκύτταρα αυξάνονται ανεξέλεγκτα και εκτοπίζουν τα φυσιολογικά πλασματοκύτταρα στον μυελό των οστών.2 Οι ασθενείς ενδέχεται να εμφανίσουν, μεταξύ άλλων, επίμονο ή υποτροπιάζοντα πόνο στα οστά, επίμονη κόπωση, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις άγνωστης αιτιολογίας, διαταραχές του νευρικού συστήματος και δυσκολία στην αναπνοή. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 65-74 ετών.3
Πριν από τη διάγνωσή του, ο Bernard, ο οποίος είναι σήμερα 68 ετών, ζούσε μια γεμάτη, δραστήρια ζωή μαζί με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ταξίδευε συχνά για επαγγελματικούς λόγους από το σπίτι του στο Παρίσι και απολάμβανε αθλήματα υψηλής αντοχής, όπως η ποδηλασία και το τρέξιμο. Μετά τη διάγνωσή του, ο Bernard αναγκάστηκε να μάθει να διαχειρίζεται τα συμπτώματά του και να αντιλαμβάνεται πότε το σώμα του προσπαθεί να του πει ότι πρέπει να χαλαρώσει.

«Πρέπει να συνηθίσω να αισθάνομαι κουρασμένος, να συνηθίσω και τον εξουθενωτικό πόνο στα οστά μου. Παλιότερα, δεν έδινα μεγάλη σημασία σε ό,τι προσπαθούσε να μου πει το σώμα μου, θεωρώντας ότι δεν με αγγίζει τίποτα» ανέφερε ο Bernard. «Ο καρκίνος, κατά κάποιον τρόπο, με ανάγκασε να φροντίζω καλύτερα το σώμα μου και να δίνω μεγαλύτερη προσοχή ακόμη και στις μικρές ενοχλήσεις».

Η Sanofi δεσμεύεται για την παροχή λύσεων

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και μετέπειτα, η Sanofi θα εργάζεται για την προώθηση προσαρμοσμένων λύσεων για γηράσκοντες ασθενείς με καρκίνο σε όλα τα στάδια της νόσου.

Παραπομπές:

1 Kazandjian. Multiple myeloma epidemiology and survival: A unique malignancy. Se min On col. 2016;43(6):676-681. dol: 10.1053/j/seminoncol.2016.11.004
2 International Myeloma Foundation. What is Multiple Myeloma? https://www.myeloma.org/what- is-multiple-myeloma. Accessed November 2019.
3 International Myeloma Foundation. Myeloma Action Month. http://mam.myeloma.org/educate/. Accessed November 2019.2/6
4 United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division (2017). World Population Ageing 2017 - Highlights (ST/ESA/SER.A/397).