Σημαντικό μέρος της διαχείρισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης αποτελεί η παρακολούθησή της. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να γνωρίζετε εάν η πάθηση είναι υπό έλεγχο ή αν παρουσιάζει επιδείνωση όταν προσπαθείτε να καταλάβετε πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να παρακολουθηθεί η εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης οι οποίοι μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους:

  1. Μετρήσεις με βάση τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης 
  2. Μετρήσεις με βάση το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο

Συνήθως, ο θεράποντας ιατρός θα χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό αυτών των μετρήσεων για να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο εξελίσσεται η Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Παρακολούθηση του εγκεφάλου στην Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) διευκόλυνε πολύ τη δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η μαγνητική τομογραφία είναι πλέον ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για την παρακολούθηση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της νοσοτροποποιητικής θεραπείας.

Η μαγνητική τομογραφία λειτουργεί με τη χρήση ισχυρών μαγνητικών πεδίων και ραδιοκυμάτων για να δημιουργηθεί μια λεπτομερής εικόνα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Ο θεράποντας ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις σαρώσεις για να δει το μέγεθος και τον αριθμό των βλαβών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Συγκρίνοντας τη μαγνητική τομογραφία με προηγούμενες, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει εάν η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι σταθερή ή ενεργή και, κυρίως, εάν η τρέχουσα θεραπεία λειτουργεί.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας;

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια διαδικασία που προκαλεί άγχος σε ορισμένους ανθρώπους.

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες για να εξηγήσουμε πως πραγματοποιείται.

Όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία, θα ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι που ολισθαίνει μέσα σε έναν μεγάλο σωλήνα, ο οποίος περιβάλλεται από έναν κυκλικό μαγνήτη. Εξαιτίας αυτού του μαγνήτη, θα του ζητηθεί να αφαιρέσει οτιδήποτε μεταλλικό έχει στο σώμα του, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων, των σκουλαρικιών, των βοηθημάτων ακοής και των οδοντοστοιχιών.

Θα ερωτηθεί επίσης εάν διαθέτει ιατρικές συσκευές που περιέχουν οποιοδήποτε μέταλλο, όπως βηματοδότη, ενδομήτρια συσκευή χαλκού (IUD), τεχνητές αρθρώσεις ή αν έχει σπασμένα κόκαλα που έχουν αποκατασταθεί με μεταλλικές βίδες ή καρφίδες. Αν έχει μέταλλο στο σώμα του δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία. Το ιατρικό προσωπικό θα αξιολογήσει εάν μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία και θα λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλειά του.

Πριν ή κατά τη διάρκεια της σάρωσης, μπορεί να χορηγηθεί ένεση ενός είδους υγρού, το οποίο καθιστά τις ενεργές βλάβες ορατές στη σάρωση. Αυτό το υγρό είναι ένας τύπος χρωστικής ουσίας σκιαγραφικού που ονομάζεται γαδολίνιο. Καλό είναι επίσης να ενημερώσει τον τεχνικό σε περίπτωση εγκυμοσύνης και σε περίπτωση θηλασμού.

Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά έως μία ώρα για να ληφθούν όλες οι διαφορετικές σαρώσεις. Μπορεί να έχει πολύ θόρυβο, αλλά ο ασθενής μπορεί να επικοινωνεί με τον τεχνικό ανά πάσα στιγμή. Όταν ο τομογράφος κάνει μια σάρωση, ο τεχνικός θα ζητήσει από τον ασθενή να μείνει όσο πιο ακίνητος μπορεί, ώστε να είναι εφικτή η λήψη μιας καθαρής εικόνας.

Σε περίπτωση που πρόκειται να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία και η ιδέα της παραμονής σας στον τομογράφο σας ανησυχεί, ενημερώστε τον τεχνικό, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει.

Συμβουλές για να παραμείνετε ήρεμοι στη μαγνητική τομογραφία

Για μερικούς ανθρώπους η μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία. Η παραμονή σε ακινησία σε ένα ψυχρό δωμάτιο και σε σχετικά περιορισμένο χώρο μπορεί να είναι δυσάρεστη. Μπορεί να σας φανεί ακόμη πιο δύσκολο εάν υποφέρετε από ακαμψία και πόνους όταν βρίσκεστε στην ίδια θέση για πολλή ώρα.

Μην διστάσετε να μοιραστείτε τις ανησυχίες που μπορεί να έχετε με τον τεχνικό της μαγνητικής τομογραφίας, καθώς μπορεί να καταστήσει την εμπειρία πιο εύκολη για εσάς, π.χ. χωρίζοντας τη σάρωση σε μικρότερα τμήματα. Αν η ιδέα της μαγνητικής τομογραφίας σας δημιουργεί κάποιο άγχος, ίσως να θελήσετε να δοκιμάσετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να σας βοηθήσουν να έχετε μια λιγότερο αγχωτική εμπειρία.

Οι μαγνητικοί τομογράφοι είναι μεγάλα όργανα και συχνά τοποθετούνται σε μεγάλα δωμάτια που μπορεί να είναι αρκετά κρύα, οπότε ίσως είναι καλό να φοράτε ζεστά ρούχα στο ραντεβού σας. Θυμηθείτε όμως να επιλέξετε κάτι χωρίς μεταλλικά φερμουάρ ή κουμπιά.

Συζήτηση για τη μαγνητική τομογραφία με τον θεράποντα ιατρό

Αφού ολοκληρωθεί η μαγνητική τομογραφία, ο θεράποντας ιατρός θα λάβει τις σαρώσεις και μπορεί να συζητήσει τα αποτελέσματα με τον ασθενή σε ένα επόμενο ραντεβού. Με βάση τις μαγνητικές τομογραφίες, ο θεράποντας ιατρός θα μπορεί να αναζητήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά των βλαβών, όπως:

  • Ο αριθμός και το μέγεθος των αλλοιώσεων
  • Η θέση των αλλοιώσεων
  • Αν οι αλλοιώσεις είναι ενεργές
  • Ο βαθμός ατροφίας του εγκεφάλου, παρόλο που απαιτείται ένας ειδικός μαγνητικός τομογράφος για να μετρηθεί, ο οποίος δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμος

Οι μαγνητικές τομογραφίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς μπορούν να εντοπίσουν αλλοιώσεις που συνδέονται με τα συμπτώματα, καθώς και τυχόν σιωπηλές βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και χωρίς συμπτώματα ή υποτροπές.

Παραπομπές

  • Giovannoni G et al. 2017. Brain health: time matters in multiple sclerosis. Διατίθεται στη διεύθυνση: www.msbrainhealth.org/report Τελευταία προσπέλαση: Ιούλιος 2022
  • MRI Scan – How is it performed? Διατίθεται στη διεύθυνση: http://www.nhs.uk/Conditions/MRI-scan/Pages/How-is-it-performed.aspx. Τελευταία προσπέλαση: Ιούλιος 2022
  • MRI and MS: 7 things you need to know. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mssociety.org.uk/ms-research/research-blog/2017/02/mri-and-ms-7-things-you-need-know. Τελευταία προσπέλαση: Ιούλιος 2022
  • Relapsing remitting MS. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mstrust.org.uk/a-z/relapsing-remitting-ms-0. Τελευταία προσπέλαση: Ιούλιος 2022

MAT-GR-2200487-V.1-07.2022