Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα τα εκδηλώσει όλα. Μπορεί να εκδηλώσει μόνο μερικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ή να εκδηλώνονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής ή μπορεί να διαπιστώσει ότι η σοβαρότητά τους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύουν τον ασθενή να μετακινηθεί, να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσουν την ανεξαρτησία του.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν στην καθημερινότητα.

Κινητικότητα

Η όρθια στάση και το περπάτημα είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία για το σώμα στην οποία εμπλέκονται διάφορες λειτουργίες. Υπάρχουν μερικά συμπτώματα της ΠΣ που μπορεί να δυσκολέψουν τις μετακινήσεις, όπως προβλήματα ισορροπίας, ζάλη, μυϊκή αδυναμία, σπασμοί και ακαμψία.

Προβλήματα ισορροπίας

Μια σειρά συμπτωμάτων μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων, όπως η μυϊκή ακαμψία, ο τρόμος και ο πόνος. Τα προβλήματα ισορροπίας μπορούν να προκαλέσουν άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τραυματισμό, πόνο και απώλεια της ανεξαρτησίας.

Σπαστικότητα και ακαμψία

Η ακαμψία μπορεί να κάνει τους μύες να αισθάνονται πιο άκαμπτοι και να είναι δύσκολο να κινηθούν. Ο τρόπος που η ακαμψία των μυών επηρεάζει την ικανότητά του ασθενούς να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες εξαρτάται από τους μύες που επηρεάζονται. Ίσως να είναι δύσκολο να εκτελέσει μικρότερες, πιο λεπτεπίλεπτες κινήσεις ή μπορεί να έχει πρόβλημα με μεγαλύτερες, όπως το περπάτημα.

Οι μύες μπορούν επίσης να εμφανίσουν σπασμωδικές κινήσεις κατά ανεξέλεγκτο τρόπο, γνωστές ως σπαστικότητα. Η σπαστικότητα παρουσιάζεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια που προκαλούν πόνο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν τη νύχτα, παρεμποδίζοντας το 8ωρο του πολύτιμου ύπνου.

Τρέμουλο

Μερικές φορές οι ασθενείς εκδηλώνουν μια ανεξέλεγκτη τρεμάμενη κίνηση, που μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενη, αλλά μπορεί επίσης να είναι ακανόνιστη και απρόβλεπτη. Μπορούν να είναι μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις οι οποίες ενδέχεται να καταστήσουν τις καθημερινές εργασίες εξαιρετικά δύσκολες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση και αντιμετωπίζουν τρέμουλο διαπιστώνουν ότι τους συμβαίνει όταν θέλουν να κάνουν κάτι. Για παράδειγμα, όταν τεντώνονται για να πιάσουν κάτι. Αυτή η αίσθηση μπορεί να επιδεινωθεί όσο πιο κοντά φτάνουν στο αντικείμενο.

Μυϊκή αδυναμία

Οι άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία (έλλειψη δύναμης) σε ένα ή και στα δύο πόδια. Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να δυσκολέψει την κίνηση των μυών, καθιστώντας τους αδύναμους. Η μυϊκή αδυναμία στα πόδια μπορεί να κάνει δύσκολο το περπάτημα και πιο πιθανές τις πτώσεις. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αδυναμία σε άλλους μύες, όπως αυτούς που ελέγχουν το έντερο.

Διαχείριση προβλημάτων κινητικότητας

Τα προβλήματα κινητικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε ατόμου.

Ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να προτείνει διαφορετικές θεραπείες όπως:

  • Φυσιοθεραπεία - μια θεραπεία που χρησιμοποιεί φυσικές μεθόδους, όπως μασάζ, θερμοθεραπεία και άσκηση
  • Εργοθερσαπεία - χρήση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανάρρωση
  • Κρυοθεαπεία - θεραπεία με χρήση χαμηλών θερμοκρασιών

Υπάρχουν διάφορες συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθούν τα προβλήματα κινητικότητας και να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, από κολάρα αυχένα έως μπαστούνια, ακόμη και βιονικά άκρα.

Ορισμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σειρά θεραπειών και φυσιοθεραπειών. Για παράδειγμα, η σπαστικότητα, η ακαμψία στα άκρα και η δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια διάφορες φαρμακευτικές προσεγγίσεις στοχεύουν στη βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες αυτές μπορεί ο ασθενής να απευθύνεται στον θεράποντα ιατρό.

MAT-GR-2200489-V.1-07.2022