Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα τα εκδηλώσει όλα. Μπορεί να εκδηλώσει μόνο μερικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ή να εκδηλώνονται μόνο κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής ή μπορεί να διαπιστώσει ότι η σοβαρότητά τους αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να δυσκολεύουν τον ασθενή να μετακινηθεί, να πραγματοποιήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να επηρεάσουν την ανεξαρτησία του.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν στην καθημερινότητα.

Κινητικότητα

Η όρθια στάση και το περπάτημα είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία για το σώμα στην οποία εμπλέκονται διάφορες λειτουργίες. Υπάρχουν μερικά συμπτώματα της ΠΣ που μπορεί να δυσκολέψουν τις μετακινήσεις, όπως προβλήματα ισορροπίας, ζάλη, μυϊκή αδυναμία, σπασμοί και ακαμψία.

Προβλήματα ισορροπίας

Μια σειρά συμπτωμάτων μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων, όπως η μυϊκή ακαμψία, ο τρόμος και ο πόνος. Τα προβλήματα ισορροπίας μπορούν να προκαλέσουν άγχος και έλλειψη αυτοπεποίθησης, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τραυματισμό, πόνο και απώλεια της ανεξαρτησίας.

Σπαστικότητα και ακαμψία

Η ακαμψία μπορεί να κάνει τους μύες να αισθάνονται πιο άκαμπτοι και να είναι δύσκολο να κινηθούν. Ο τρόπος που η ακαμψία των μυών επηρεάζει την ικανότητά του ασθενούς να εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες εξαρτάται από τους μύες που επηρεάζονται. Ίσως να είναι δύσκολο να εκτελέσει μικρότερες, πιο λεπτεπίλεπτες κινήσεις ή μπορεί να έχει πρόβλημα με μεγαλύτερες, όπως το περπάτημα.

Οι μύες μπορούν επίσης να εμφανίσουν σπασμωδικές κινήσεις κατά ανεξέλεγκτο τρόπο, γνωστές ως σπαστικότητα. Η σπαστικότητα παρουσιάζεται με επαναλαμβανόμενα επεισόδια που προκαλούν πόνο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν τη νύχτα, παρεμποδίζοντας το 8ωρο του πολύτιμου ύπνου.

Τρέμουλο

Μερικές φορές οι ασθενείς εκδηλώνουν μια ανεξέλεγκτη τρεμάμενη κίνηση, που μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενη, αλλά μπορεί επίσης να είναι ακανόνιστη και απρόβλεπτη. Μπορούν να είναι μικρές ή μεγαλύτερες κινήσεις οι οποίες ενδέχεται να καταστήσουν τις καθημερινές εργασίες εξαιρετικά δύσκολες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση και αντιμετωπίζουν τρέμουλο διαπιστώνουν ότι τους συμβαίνει όταν θέλουν να κάνουν κάτι. Για παράδειγμα, όταν τεντώνονται για να πιάσουν κάτι. Αυτή η αίσθηση μπορεί να επιδεινωθεί όσο πιο κοντά φτάνουν στο αντικείμενο.

Μυϊκή αδυναμία

Οι άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να παρουσιάσουν μυϊκή αδυναμία (έλλειψη δύναμης) σε ένα ή και στα δύο πόδια. Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να δυσκολέψει την κίνηση των μυών, καθιστώντας τους αδύναμους. Η μυϊκή αδυναμία στα πόδια μπορεί να κάνει δύσκολο το περπάτημα και πιο πιθανές τις πτώσεις. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αδυναμία σε άλλους μύες, όπως αυτούς που ελέγχουν το έντερο.

Διαχείριση προβλημάτων κινητικότητας

Τα προβλήματα κινητικότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες προσαρμόζονται στις ανάγκες και τα προβλήματα κάθε ατόμου.

Ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να προτείνει διαφορετικές θεραπείες όπως:

 • Φυσιοθεραπεία - μια θεραπεία που χρησιμοποιεί φυσικές μεθόδους, όπως μασάζ, θερμοθεραπεία και άσκηση
 • Εργοθερσαπεία - χρήση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που βοηθούν στην ανάρρωση
 • Κρυοθεραπεία - θεραπεία με χρήση χαμηλών θερμοκρασιών

Υπάρχουν διάφορες συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθούν τα προβλήματα κινητικότητας και να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, από κολάρα αυχένα έως μπαστούνια, ακόμη και βιονικά άκρα.

Ορισμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σειρά θεραπειών και φυσιοθεραπειών. Για παράδειγμα, η σπαστικότητα, η ακαμψία στα άκρα και η δυσφορία που μπορεί να προκαλέσει.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια διάφορες φαρμακευτικές προσεγγίσεις στοχεύουν στη βελτίωση αυτών των συμπτωμάτων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπείες αυτές μπορεί ο ασθενής να απευθύνεται στον θεράποντα ιατρό.

Όραση στην ΠΣ

Τα προβλήματα όρασης μπορεί να αποδειχτούν μια δυσάρεστη εμπειρία και τέτοια προβλήματα συναντώνται συχνά στους ανθρώπους που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση. Η ΠΣ μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση που ονομάζεται οπτική νευρίτιδα, η οποία εκδηλώνεται όταν το οπτικό νεύρο αναπτύσσει φλεγμονή. Η ΠΣ μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μάτια προκαλώντας προβλήματα με την κίνηση του ματιού.

Η οπτική νευρίτιδα μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και σε ορισμένες περιπτώσεις πλήρη απώλεια της όρασης. Συχνά επηρεάζεται μόνο ένα μάτι, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα δύο. Η όραση συνήθως επιδεινώνεται μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα, αλλά για κάποιους η εξέλιξη μπορεί να είναι πολύ ταχύτερη.

Εκδηλώσεις της οπτικής νευρίτιδας:

 • Θαμπή ή τυφλή κηλίδα στο κέντρο της όρασης
 • Χρώματα που εμφανίζονται πιο σκούρα ή ξεθωριασμένα
 • Φως που αναβοσβήνει όταν μετακινούνται τα μάτια
 • Πόνο, ειδικά όταν μετακινούνται τα μάτια

Τα προβλήματα της κίνησης των ματιών συνήθως σημαίνουν ότι τα μάτια μπορεί να μην κινούνται ομαλά ή ότι τα μάτια είναι εκτός ευθυγράμμισης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διπλωπία, η οποία μπορεί επίσης να συνεπάγεται προβλήματα, όπως ναυτία και ίλιγγος, καθώς και σε προβλήματα συντονισμού ή άλλα θέματα με την ισορροπία.

Διαχείριση προβλημάτων όρασης

Η οπτική νευρίτιδα και τα προβλήματα με την κίνηση των ματιών προκαλούνται από φλεγμονή και συχνά εξαφανίζονται όταν η φλεγμονή υποχωρεί, οπότε μπορεί να μην χρειαστεί θεραπεία. Εάν τα συμπτώματά είναι ιδιαίτερα σοβαρά, ο θεράποντας ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια αγωγή κορτικοστεροειδών, η οποία μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση.

Βιβλιογραφία - Χρήσιμοι σύνδεσμοι

 • About MS. MS Trust. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mstrust.org.uk/understanding-ms/what-ms/about-ms. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Relapse Remitting MS. MS Trust. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mstrust.org.uk/a-z/relapsing-remitting-ms-0. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Walking difficulties. MS Trust. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mstrust.org.uk/a-z/walking-difficulties. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Balance and MS. MS Society UK. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/balance-and-ms-booklet. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Balance. MS Trust. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mstrust.org.uk/a-z/balance. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Muscle spasms and stiffness. MS Society UK. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mssociety.org.uk/what-is-ms/signs-and-symptoms/spasms-and-stiffness/about. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Tremor. MS Society UK. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/tremor-booklet. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Weakness. MS Trust. Διατίθεται στη διεύθυνση: https://www.mstrust.org.uk/a-z/weakness. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.
 • Vision and MS. MS Society UK. https://www.mssociety.org.uk/ms-resources/vision-and-ms-large-print-booklet. Τελευταία προσπέλαση: Οκτώβριος 2017.

MAT-GR-2000265- V1.0 -6/2021