σακχαρώδης διαβήτης

Διαφορετικοί Τύποι, διαφορετική προσέγγιση!

Τα τελευταία χρόνια, η θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη έχει απομακρυνθεί από το παραδοσιακό μοντέλο ταξινόμησης της νόσου και έχει επαναπροσδιοριστεί, καθώς η επιστήμη έχει ανακαλύψει ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο τύποι διαβήτη.

 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί ένα ολοένα και συχνότερο πρόβλημα υγείας, που παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία ως προς τα χαρακτηριστικά του, αλλά με κοινό παρονομαστή πάντοτε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Η αιτία της αύξησης αυτής σχετίζεται πάντοτε με την ινσουλίνη και οφείλεται είτε σε διαταραχή της έκκρισής της από το πάγκρεας, είτε σε διαταραχή της δράσης της, είτε σε συνδυασμό των ανωτέρω1.

Η αιτία ωστόσο των διαταραχών αυτών μπορεί να διαφέρει, με αποτέλεσμα ο Σακχαρώδης Διαβήτης να ταξινομείται κατά κύριο λόγο σε 4 επιμέρους μορφές. 1-2:

 

 1. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1 : Είναι μια αυτοάνοση νόσος και είναι επίσης γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης. Οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων, που συνήθως οδηγεί σε απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης και αφορά το 5-10% των ατόμων με διαβήτη. Εχει επιπολασμό που κυμαίνεται ευρέως μεταξύ των χωρών, ενώ στην Ελλάδα συγκεκριμένα η επίπτωση εκτιμάται σε 9,7/100.000/κατ’ έτος.

  Ο διαβήτης τύπου 1 γενικά αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία, αλλά μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στην ενηλικίωση. Αποτελεί χρόνιο νόσημα και απαιτεί εφ’όρου ζωής θεραπεία με ινσουλίνη, εφαρμογή κατάλληλου διαιτολογίου, σωματική άσκηση και συνεχή επιμόρφωση του ατόμου και της οικογένειας του γύρω από τη νόσο.

 2. Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2: Είναι η πιο συχνή μορφή διαβήτη και οφείλεται σε προοδευτική μείωση της επαρκούς έκκρισης της ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μεταβολικών αναγκών. Είναι επίσης γνωστός ως μη ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων. Περιλαμβάνει όλο το φάσμα συνδυασμών από την κατεξοχήν αντίσταση στην ινσουλίνη με σχετικά μικρή έλλειψη ινσουλίνης μέχρι την σημαντική μείωση της έκκρισης ινσουλίνης με μικρότερη αντίσταση. Αυτός ο τύπος διαβήτη αφορά περισσότερο από το 90% των ασθενών με διαβήτη.

  Αναπτύσσεται συνήθως κατά την ενηλικίωση, αν και μπορεί να συμβεί και στην παιδική ηλικία. Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι η αύξηση της άσκησης και η αλλαγή της διατροφής. Εάν αυτά τα μέτρα δεν επιφέρουν επαρκή μείωση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος, τότε ενδέχεται να χρειαστεί η χορήγηση φαρμάκων, όπως η από του στόματος χορήγηση δισκίων, άλλων ενέσιμων ή ινσουλίνη.

 3. Άλλες μορφές διαβήτη (δευτεροπαθής διαβήτης, που οφείλεται σε αιτίες όπως μεταλλάξεις γονιδίων, φάρμακα, ενδοκρινοπάθειες κλπ) αποτελούν το 3-5% των περιπτώσεων.

   

 4. Σακχαρώδης Διαβήτης της κύησης

Κατά τη θεραπεία του διαβήτη, οι θεράποντες ιατροί καλούνται να σκέφτονται πάντοτε εξατομικευμένα για το κάθε μοναδικό άτομο με διαβήτη που έχουν κάθε φορά μπροστά τους και να επιλέγουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Στην κλινική πράξη δεν θεραπεύουμε «τη νόσο διαβήτη» αλλά «άτομα με τη νόσο διαβήτη». Και το κάθε άτομο είναι διαφορετικό. Όλοι οι Επιστημονικοί Οργανισμοί σήμερα συνιστούν ότι η αντιμετώπιση των ατόμων με διαβήτη θα πρέπει να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται στις συγκεκριμένες ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες του καθενός2-3.

 

Είναι κατά συνέπεια άκρως απαραίτητο ο θεράπων γιατρός να γνωρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα τον ασθενή του (τη ζωή του, τις συνήθειες του, την εργασία του, αν κάνει υπογλυκαιμίες, κλπ) για να είναι σε θέση να τον κατευθύνει κατάλληλα. Πρώτιστης σημασίας ωστόσο είναι και το ίδιο το άτομο με διαβήτη να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να προσπαθεί να ενημερώνεται για την πάθησή του όσο το δυνατόν.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σωστά ενημερωμένος ασθενής, με καλή συνεργασία με το γιατρό του, θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς αντιμετώπισης του διαβήτη.

 

Συνεπώς, η κατανόηση αλλά και η αντιμετώπιση των διαφορετικών αναγκών απαιτεί κοινή προσπάθεια. Όλοι μας έχουμε τον ίδιο στόχο: να διαχειριζόμαστε τον διαβήτη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και - κάποτε - να ανακαλύψουμε τη θεραπεία του.

 

Άρα, πόσοι τύποι διαβήτη υπάρχουν;

Στη Sanofi, πιστεύουμε ότι η φροντίδα της υγείας πρέπει να είναι τόσο μοναδική όσο εσύ. Με εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες και ολοκληρωμένες θεραπευτικές λύσεις, στοχεύουμε στο να στηρίζουμε τους ασθενείς προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας γι όλους όσους ζουν με διαβήτη.

 

Στη Sanofi, πιστεύουμε ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΥΠΟ 

___________________________________________________________________________________________________________

 

 1. Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία-ΕΔΕ-Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση του Διαβητικού Ασθενούς www.ede.gr .Last accessed: 7 Οκτωβρίου 2019.
 2. https://www.diabetes.org/diabetes
 3. Inzucchi, S.E., et al., Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes, 2015: A Patient-Centered Approach: Update to a Position Statement of the American Diabetes Association and the European Association for the Study of Diabetes. Diabetes Care, 2015. 38(1): p. 140-149.