
Τι είναι η ινσουλίνη;
Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που παρουσιάζεται όταν το πάγκρεας αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά στον οργανισμό. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι διαβήτη – ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης, καθώς και μερικοί άλλοι, πιο σπάνιοι τύποι.
Κατ’ επέκταση, ο γιατρός σας έχει πολλές διαφορετικές επιλογές για τον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη σας. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2 ανάλογα με το προφίλ και τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας, μπορεί να σας χορηγηθούν 1, 2 ή ακόμα και 3 διαφορετικά φάρμακα από στόματος ή ένας συνδυασμός από στόματος λαμβανόμενης και ενέσιμης θεραπείας εκτός της ινσουλίνης. Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1, και κάποια στιγμή πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2, θα χρειαστούν ινσουλίνη που χορηγείται με τη μορφή ένεσης. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται φυσικά από το πάγκρεας, η οποία βοηθάει τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα να εισέλθει στα κύτταρα του οργανισμού έτσι ώστε να παραχθεί ενέργεια από αυτή.
Συχνοί μύθοι και παρεξηγήσεις σχετικά με την ινσουλίνη
ΜΥΘΟΣ 1: Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΑΠΟΤΥΧΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ
Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 βασίζονται στις ενέσεις ινσουλίνης προκειμένου να μπορούν να επιτρέψουν στη κυκλοφορούσα γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα. Από την άλλη, ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία εξελικτική πάθηση, δηλαδή οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν διάγνωση διαβήτη θα χρειαστεί κάποια στιγμή να προσθέσουν ινσουλίνη στη θεραπεία που συνταγογραφείται από τον γιατρό τους.
ΜΥΘΟΣ 2: Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΣΑΣ
Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αν ξεκινήσουν ινσουλίνη θα χάσουν την ανεξαρτησία τους ή ότι δεν θα μπορούν να ζουν μόνοι, να ταξιδεύουν ή ακόμα και να φάνε σε ένα εστιατόριο. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι η ζωή τους πράγματι αλλάζει προς το καλύτερο με την ινσουλίνη εάν τη χρησιμοποιούν σωστά, καθώς έχουν περισσότερη ενέργεια και γενικά νιώθουν πιο θετικοί με τον εαυτό τους. Οι συσκευές ινσουλίνης είναι επίσης εύκολες στη μεταφορά, ακόμα και όταν ταξιδεύετε.
ΜΥΘΟΣ 3: Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ
Οι επιπλοκές αυτές σχετίζονται με τον ίδιο τον διαβήτη, όχι με την ινσουλίνη. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό η καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη να καθυστερήσει ή ακόμα και να αποτρέψει αυτές τις επιπλοκές εάν η θεραπεία ξεκινήσει όταν πρέπει. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο με διαβήτη να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού έτσι ώστε να επιτύχει τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης.
ΜΥΘΟΣ 4: Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ
Είναι αλήθεια ότι η ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση χαμηλής γλυκόζης αίματος. Ωστόσο, με τις νεότερες ινσουλίνες είναι λιγότερο πιθανό
να παρουσιαστεί υπογλυκαιμία. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει πώς να αποτρέψετε, να αναγνωρίσετε και να αντιμετωπίσετε την υπογλυκαιμία και έτσι να αποφύγετε τις σοβαρές αντιδράσεις στην ινσουλίνη.
ΜΥΘΟΣ 5: Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΕΣΧΑΤΗ ΛΥΣΗ
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ινσουλίνη προορίζεται μόνο για τα προχωρημένα στάδια του διαβήτη. Καθώς κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση επιπλοκών από τον διαβήτη, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν την έναρξη θεραπείας με ινσουλίνη νωρίτερα. Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τη διστακτικότητα των ασθενών να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη.
ΜΥΘΟΣ 6: Η ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ
Είναι αλήθεια ότι πολλοί ασθενείς που ξεκινούν ινσουλίνη προσλαμβάνουν βάρος. Αυτό οφείλεται στο ότι η ινσουλίνη βοηθάει τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την τροφή πιο αποτελεσματικά. Εάν αυτό σας προβληματίζει, ζητήστε παραπομπή σε έναν διαιτολόγο προτού ξεκινήσετε την ινσουλίνη.
ΜΥΘΟΣ 7: ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΩ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΩΩ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ
Εάν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη για τον διαβήτη σας, ο γιατρός ή ο νοσηλευτής για τον διαβήτη σας θα σας μάθει πώς να προσαρμόζετε τη δόση ώστε να ταιριάζει στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε και στη συνέχεια απλά να χρησιμοποιήσετε επιπλέον φάρμακα (από το στόμα ή ενέσιμα) για να σταθεροποιήσετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων των υγιεινών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, είναι βασικές για να πάρετε τον έλεγχο της νόσου μαζί με την κατάλληλη θεραπεία.
MAT-GR-2100612 /v.1/ September 2021